Nákupný košík je prázdny.

0 položiek
Spolu:
0,00 €
Vstúpiť
0 položiek (0,00 €)
 
 
0,00 € (0 položiek) vstúpiť do košíka

Prečo vzniká prekyslenie tela, ktoré choroby vyvoláva a ako ho napraviť

Pridané: 08.01.2016

Organizmus každého človeka je optimálne naprogramovaný na približne 130 rokov života, podľa toho, ako sa o svoje zdravie staráme.

 

To, či zostarneme zdraví alebo ochorieme a zomrieme predčasne, závisí od mnohých faktorov.

Prečo vzniká nerovnováha vnútorného pH prostredia

Konzumácia množstva potravín bohatých na bielkoviny stimuluje tvorbu kyselinového odpadu, ktorý je vedľajším produktom bunkového metabolizmu.

 

Počas vstrebávania týchto potravín sa vytvárajú jedovaté kyseliny (kyselina sírová a fosforečná).

 

Stres, emocionálne napätie, nesprávna výživa, nízka fyzická aktivita, nikotín, alkohol, chemické liečivá a znečistenie životného prostredia neumožňujú telu kyslý odpad úplne odstrániť.

 

Kyslý odpad sa hromadí, čo spôsobuje okyslenie vnútorných tekutín (krv, extracelulárna tekutina, lymfa) a dochádza k narušeniu rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v tele.

 

Rovnováha medzi kyselinami a zásadami je tvorená špecifickým podielom koncentrácií vodíkových (H+) a hydroxylových (OH-) iónov v telových tekutinách. Normálny metabolizmus prebieha vtedy, keď je medzi týmito dvoma elementmi rovnováha.

 

Narušená rovnováha spôsobuje metabolické poruchy, má vplyv na schopnosť hemoglobínu prenášať kyslík do tkanív a mení aktivitu organických látok a chemických procesov v tele.

 

Kyslosť alebo zásaditosť je určená indikátorom pH. Ten ukazuje na množstvo kyselín v akejkoľvek látke, ktorá obsahuje vodu. Hodnoty pH sa môžu líšiť od 0 do 14.

 

 

6 stupňov prekyslenia

Dr. M. Worlitschek nasledujúce stupne prekyslenia podľa ich závažnosti:

  1. optimálna rovnováha medzi kyselinami a zásadami
  2. latentná acidóza – skryté prekyslenie. Krv má ešte dobré hodnoty pH, ale v splodinách ostatných orgánov už prevažuje kyselinový odpad. Pacient v takomto štádiu sa necíti vyslovene chorý, pozoruje však isté príznaky ako únavu, zápchu, bolesti žalúdka.
  3. akútna acidóza – prechodné prekyslenie. Väčšinou ide o prejav infekčného ochorenia. Infekcia totiž núti telo na také protiopatrenia ako je horúčka, zápcha, zápaly, zvýšené vylučovanie moču.
  4. chronická acidóza – chronické prekyslenie. Táto forma sa prejavuje často až drastickým klinickým obrazom choroby, neraz pripisovanej „neznámym príčinám“ ( napríklad pri reume).
  5. lokálna acidóza – miestne prekyslenie. Nastáva porucha prekrvenia dôsledkom vysokej zrážanlivosť krvi a artériosklerózy, alebo môže dôjsť k nedostatku kyslíka spôsobenom klesajúcou tekutosťou krvi. V najhoršom prípade sa cieva tak upchá, že tkanivo sa udusí a odumiera
  6. kyselinová smrť – má mnoho podôb, napr. zlyhanie obličiek, smrteľný infarkt, rakovina, alebo diabetická kóma.

Ktoré choroby vyvoláva okysľovanie tela

Zdravé bunky v našom tele majú alkalický charakter.

 

Je vedecky dokázané, že telo má prebytok kyselín vo všetkých prípadoch ochorení. Pokračujúce a rastúce okyslenie tela spôsobuje obehové ochorenia a vytvára dobré podmienky pre rozvoj rôznych „neduhov“ a bolestí.

 

Najčastejším dôvodom týchto bolestí je nahromadenie kyselín v týchto častiach tela.

 

Keď sa vnútorné prostredie stáva kyslejším, mäkké erytrocyty (červené krvinky) stuhnú a tvrdnú. Je pre ne problém dostať sa do vlasovo tenučkých kapilár za účelom prenosu výživných látok a odstránenia odpadu.

 

Takýmto spôsobom kyslé prostredie zhusťuje krv, čo je jedným z dôvodov hypertenzie.

Vyššie hromadenie kyslého odpadu v blízkosti akéhokoľvek orgánu spôsobuje obehovú nerovnováhu a bráni zásobovaniu tela životne dôležitými látkami.

 

Funkcia orgánov klesá a začínajú sa rozvíjať choroby.

Ak sa kyslý odpad hromadí v blízkosti pankreasu, ovplyvní sa produkcia inzulínu a takéto podmienky môžu viesť k rozvoju cukrovky.

 

Hromadenie kryštálov kyseliny močovej v chrupavkách kostných kĺbov spôsobuje dnu.


Ako napraviť prekysľovanie tela?

Na zastavenie prekysľovania tela je potrebné vykonať tieto kroky:

1. Zmena stravovacích návykoch

Prijímať viac zásaditých potravín (zeleninu, ovocie, čerstvé ovocné šťavy). Zásaditých potravín je prirodzene menej ako kyslých.

Konzumovanie iba zásaditých potravín je pomerne náročné, pripravovať rôzne pokrmy z obmedzeného výberu produktov si vyžaduje určitú kreativitu.


K najdostupnejším potravinám s prevahou kyselín patria: ančovičky, arašidy, avokádo, bôčik, biele víno, čokoláda, ementál ( 45% tukov v sušine ), husacina, jahňacina, párky, salámy, pečeň, kandizované ovocie, kapor, kečup, klobása, kokosový tuk, koňak, zákusky, sardinky, atď.

 

Najdostupnejšie zásadité a neutrálne potraviny sú: ananás, baklažán, banány, brokolica, camembert (30% v sušine), cesnak, cibuľa, citróny, cmar, čerešne, hrášok, hrušky, jahody, jogurt, kaleráb, kapusta (biela, červená, kyslá), jablká, minerálka (bez oxidu uhličitého), petržlen, pór, ružičkový kel, rajčiaky, šípky, špargľa, špenát, uhorky, treska škvrnitá, vodový melón, zemiaky.

 

2. Relaxácia

Ide o ďalší spôsob zvýšenia zásaditosti nášho tela.

 

Problémom však často býva, že ľudia, ktorých telo je prekyslené, sa len ťažko dokážu uvoľniť.

 

Z dôvodu nadbytku kyseliny majú nadobličky zvyčajne vyčerpané. Sú preto často podráždení a ich nálada sa dokáže rýchlo meniť.

 

Zdá sa, že títo ľudia si nedokážu udržať stabilný duševný stav, pretože ich telá si neustále vyžadujú nové dávky kyselín.

 

3. Zvýšený príjem čistej vody

Výborným a jednoduchým liekom je pravidelné a dostatočné pitie vody. Voda je rozpúšťadlo, ktoré čistí naše bunky, odstraňuje odpad a hydratuje pokožku.

 

Voda spracovaná telom je hlavnou zložkou extracelulárnej tekutiny. Naše orgány sa „ kúpu“ v tejto kvapaline, ktorá prenáša výživné látky do buniek.

 

Na spiatočnej ceste sa zasa prepravujú nestrávené splodiny látkovej premeny a oxid uhličitý s vodou v lymfe a v krvi. Tie putujú k vylučovacím orgánom obličkám, pľúcam a pokožke, kde telo zasa opúšťajú vo forme moču, vydychovaného vzduchu a potu.

 

Tento proces látkovej výmeny je často narušený nedostatočným pitím vody.

Naše bunky sú „vyschnuté “, čo následne ovplyvňuje telesné funkcie, chemické procesy, aj odstraňovanie kyslého odpadu.

 

4. Čaje a doplnky stravy

Starodávnym osvedčeným nápojom na očistenie od kyseliny sú čaje ako lucernový (špeciálna odroda lucerny siatej), prasličkový alebo indiánsky čaj (lapacho).

 

Z rastlinných prípravkov je výborná Spirulina – predstavuje také výživové hodnoty, že sa v súčasnosti považuje za jednu z najsilnejších potravín (superfood).

 

Používa sa ako prísada do jedál, ale aj samostatne ako výživový doplnok.

 

 

Muž 39 rokov        
Parameter
Hodnota pred
Hodnota po
Norma
Dĺžka užívania Spiruliny
Koncetrácia Ca. Mmol/l
2,18 ↓
2,25
2,25-3
3 mesiace
LDL lipoproteíny. Mmol/l
1,89↓
2,35
2,35-2,43
 
PH krvi
7,13↓
7,34
7,36-7,45
 
         
Žena 52 rokov        
Parameter
Hodnota pred
Hodnota po
Norma
Dĺžka užívania Spiruliny
Bilirubín konjugovaný. µmol/l
1,97 ↓
3,2
2,2-6,1
1 mesiac
LDL lipoproteíny. Mmol/l
2,89↑
2,42
2,35-2,43
 
PH krvi
7,29↓
7,35
7,36-7,45
 
         
Muž 28 rokov        
Parameter
Hodnota pred
Hodnota po
Norma
Dĺžka užívania Spiruliny
Koncetrácia Ca. Mmol/l
2,12 ↓
2,29
2,25-3
2 mesiace
LDL lipoproteíny. Mmol/l
2,26↓
2,35
2,35-2,43
Poznámka: úprava pečenových enzýmov
PH krvi
7,25↓
7,34
7,36-7,45
 



Ako je z uvedeného zrejmé, spirulina dokázala počas pomerne krátkej doby u všetkých subjektoch posunúť pH krvi smerom k normálu. Tým sa dosiahol správny priebeh biochemických a metabolických reakcií, vrátane naštartovania samoliečebného procesu v tele.

 

Okrem zlepšenia pH sa tiež docielilo znormalizovanie hladiny LDL cholesterolu v krvi.

 

Z ďalších byliniek na úpravu pH stoja za zmienku aj výhonky z lucerny Medicago Sativa, peľ z kvetov, výťažok zo zeleného jačmeňa a obilné klíčky.

 



Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Novinky
Glucomannan Konjac

Glukomanán patrí medzi prírodné probiotiká, ktorými sa predchádza ochoreniam tráviaceho traktu a ktoré zabraňuje uvoľňovaniu jedovatých látok črevnými baktériami. Zvyšuje pocit sýtosti a to spomalením vyprázdňovania žalúdka a znižuje vstrebávanie...

viac

    

Copyright 2013 - 2024 © Medicum